عنوان مطلب
عدس :
عدس نسبت به سایر لوبیاهای خشک شده، نسبتا سریع و آسان آماده سازی میشود.عدسها به راحتی طعم های خوشمزهای از سایر غذاها و ادویه ها را جذب می کند.
آنها در مقدار زیادی از مواد مغذی جذب می شوند و در تمام طول سال موجود می باشند.
انواع عدس
با سایر انواع لوبیا از دسته حبوبات است. آنها در غلافها رشد می کنند که حاوی یک یا دو دانه عدس هستند که شکل گرد، بیضی یا قلب هستند و اغلب بزرگتر از یک ماش است. آنها ممکن است به صورت کامل یا تقسیم شده به دو نیمه با شند، عدسها نیز در رنگ های سیاه، زرد، قرمز و نارنجی موجود می باشند. که شکل خود را پس از پخت و پز حفظ میکنند.
نمودار بالا جزییات مواد غذایی در 198 گرم عدس پخته شده را نشان میدهد.
فواید عدس
عدس، یکی از اعضای کوچک که به لحاظ تغذیه از خانواده نخود است، عدسها منبع بسیار خوب از فیبرهای پایین آوردنده کلسترول هستند. عدسی نه تنها باعث کاهش کلسترول می شود ، بلکه از عملکرد ویژه ای در کنترل اختلالات قند خون برخوردار می باشد؛ زیرا فیبر زیاد عدس مانع از افزایش قند خون پس از خوردن غذا می شود.
عدس همچنین مقادیر خوبی از هفت ماده معدنی مهم، ویتامین B خود و پروتئین را تقریبا بدون چربی فراهم می کند. مقدارکالری 230 میلی گرم برای یک فنجان عدس پخته شده است.عدس را به خاطر مواد مغذی که دارد میتوان غول غذای کوچک نامید.
عدسها سرشار از پروتئین است و منبع پروتئینی ارزانقیمتی محسوب میشود. همچنین حاوی اسیدهای آمینهای مانند ایزولئوسین و لیزین است. عدس مغذیهایی مانند انواع ویتامینها و مواد معدنی نیز دارد.
اگر عاشق قلب خود هستید از عدس نیز استفاده کنید.
محققان دریافتهاندکه مصرف عدس و حبوبات 82%خطر مرگ بدلیل بیماری های قلبی را کاهش میدهد.
فواید عدس در سلامتی
1- سلامت قلب
عدس، بهدلیل اینکه حاوی مقدار ناچیزی چربی است، منبعی ایدهآل از پروتئین است که میتوان آن را بدون نگرانی از چربیهای اضافی، مصرف و سلامت قلب را تأمین کرد. همچنین عدس حاوی منیزیم است که در بهبود ماهیچههای قلبی-عروقی مؤثر است و فشار خون را پایین میآورد
2-بهبود سوختوساز
منبع خوبی از انواع ویتامینها، مانند ویتامین B3 است که نقش مهمی در بهبود وضعیت دستگاههای گوارش و عصبی دارد. این ویتامین فواید دیگری ازجمله کنترل کلسترول، کاهش خطر بیماریهایی مانند آلزایمر، آب مروارید، پوکی استخوان و دیابت نیز دارد.
3-بهبود گوارش
ازآنجاییکه عدسها حاوی فیبر رژیمی فراوانی است، اگر بهطور مرتب مصرف شود، باعث بهبود وضعیت گوارش میشود. همچنین حرکت روده را راحت میکند و درنتیجه از یبوست میکاهد.
4-پیشگیری از گرفتگی رگ
مصرف عدس، آنتی اکسیدان قابل توجهای برای بدن فراهم میکند و بدین ترتیب از احتمال بیماری گرفتگی رگ میکاهد. همچنین این آنتیاکسیدانها نقش مهمی در خنثیسازی رادیکالهای آزاد دارند و از صدمات سلولی و ژنی که منجر به پیری میشود، پیشگیری میکنند.
5- سرشار از اسید فولیک
سرشار از ویتامین ب-کمپلکس یا اسید فولیک است. مصرف اسید فولیک در زنان باردار، برای پیشگیری از تولد کودک ناقص، مفید است. بنابر بررسیهای محققان، نبود اسید فولیک کافی اغلب باعث نقص در لولهی عصبی جنین میشود. همچنین فولات موجود در عدس به تشکیل سلولهای قرمز خون کمک میکند و نقش مهمی در حفظ مقدار هوموسیستئین در بدن دارد. این ترکیب شیمیایی در برابر پرفشاری خون و صدمه به DNA که منجر به سرطان میشود، مؤثر است و به حفظ سلامت بدن کمک میکند.
سهم عدس در سلامت قلب نه فقط در فیبر، بلکه در مقادیر قابل توجهی از فولات و منیزیم است .
منیزیم آن یکی دیگر از عوارض جانبی قلبی عروقی را در ستون دیگری قرار می دهد. منیزیم مسدود کننده کانال کلسیم خود طبیعت است. وقتی که منیزیم به اندازه کافی در اطراف وجود دارد، رگ ها و رگ ها نفوذ کمتری از آسپیراسیون و آرامش می کنند، که باعث کاهش مقاومت می شود و جریان خون، اکسیژن و مواد مغذی را در سراسر بدن بهبود می بخشد. مطالعات نشان می دهد که کمبود منیزیم نه تنها در ارتباط با حمله قلبی است، بلکه این که بلافاصله پس از حمله قلبی، عدم وجود منیزیم کافی باعث آسیب های رادیکال آزاد به قلب می شود.
آیا می خواهید به معنای واقعی کلمه قلب خودتان را شاد نگه دارید؟ عدس را بخورید!عدس به شما انرژی می بخشد
علاوه بر اثرات مفید عدس بر سیستم گوارش و قلب، فیبر داخل آن باعث کنترل سطح قند خون می شود. اگر مقاومت انسولین، هیپوگلیسمی یا دیابت دارید، حبوبات مانند عدس واقعا می توانند به شما در تنظیم میزان قند خون کمک کند. مطالعات در مورد رژیم های غذایی پر فیبر، نشان دهنده مزایای چشمگیر این غذاهای پرچرب است.
عدس سرشار از آهن
خواص عدس برای مو
عدس علاوه بر ارائه کربوهیدرات، می تواند انرژی شما را برای ساختن ذخایر آهن ،افزایش دهد . به خصوص برای زنان که بدلیل قاعدگی بیشتر در معرض خطر کمبود آهن هستند،عدس، یک آهن ساز خوب است. آهن جزء جدایی ناپذیر از هموگلوبین است که اکسیژن را از ریه ها به تمام سلول های بدن انتقال می دهد و همچنین بخشی از سیستم های آنزیمی کلیدی، برای تولید انرژی و سوخت و ساز بدن را تولید میکند. به خاطر داشته باشید: اگر در زمان بارداری یا شیردهی هستید، نیاز شما برای افزایش آهن بیشتر میشود.همچنین برای کودکان و نوجوانان نیاز به آهن زیاد است .که با مصرف عدسی میتوان بخشی از آن را تامین نمود.
نحوه انتخاب عدس
عدسها به طور کلی در بسته بندی یا فله ای در دسترس هستند. درست مثل هر حبوبات دیگر که ممکن است به صورت فله ای خرید کنید، مطمئن شوید که مخازن حاوی عدس پوشانده شده اند و فروشگاه دارای محصول خوبی است تا بتواند حداکثر طراوت عدس را تامین کند. این که آیا عدسها را به صورت فله ای یا در بسته بندی تهیه کنیدتفاوتی ندارد ،فقط مطمئن شوید که هیچ اثری از رطوبت و حشرات در آن وجود نداشته باشد و عدس ها سالم و بدون ترک باشند.
نحوه نگهداری عدس:
عدس را در یک مخزن و در یک محل سرد، خشک و تاریک نگهداری کنید. به این ترتیب تا 12 ماه بهتر نگهداری می شود. اگر عدس ها را در زمان های مختلف خریداری میکنید، آنها را به طور جداگانه ذخیره کنید، زیرا ممکن است نوع آنها باهم متفاوت باشد زیرا بعضی از انواع عدس دیرپز هستند. عدس پخته شده را میتوان در صورت قرار دادن در یک ظرف سرپوشیده ،دریخچال یا فریزر به مدت سه روز نگهداری نمود.
نکاتی برای آماده سازی و پخت و پز
نکاتی برای آماده سازی
عدس را میتوان در زمان پخت آماده کرد زیرا لازم نیست که آنرا در اب بخیسانید.عدس را روی یک صفحه تخت بریزید و بررسی کنیددکه سنگ ریزه در آن نباشد و بعد از اطمینان عدس را داخل یک ظرف برید و با آب سرد بشویید.سپس برای هر پیمانه عدس سه پیمانه آب جوش روی آن بریزید زیرا هضم آن را راحتر میکند و سپس داخل آبجوش بریزید و بمدت حاقل 30 دقیقه بجوشانید تا خوب پخته شود .البته این بستگی به نوع مصرف شما دارد که میخواهید عدس را برای سالاد استفاده کنید یا سوپ.
مشخصات تغذیه
خواص عدس در بدنسازی
عدس ها منبع عالی مولیبدن و فولات هستند. آنها یک منبع بسیار خوبی از الیاف رژیمی، مس، فسفر و منگنز هستند. علاوه بر این آنها منبع خوبی از آهن، پروتئین، ویتامین B1، اسید پانتوتنیک، روی ، پتاسیم و ویتامین B6 هستند.
نمودار سیستم غذایی عدس
این نمودار به شما نشان میدهد که ارزش غذایی در هر 198 گرم عدس چقدر است.
مضرات عدس:
عدس نفاخ، دیرهضم و کاهش دهنده میل جنسی است.
زیاده روی در مصرفش، غلیظ کننده خون است و جریان خون را در رگ های باریک کُند می کند و ممکن است موجب کم شدن قوه بینایی، سوزش ادرار، قولنج، ناراحتی های عصبی، بند آمدن قاعدگی و درد و شدت بواسیر شود. به همین جهت معمولاً عدس را با روغن کنجد یا روغن بادام و سرکه و سایر مخلفات دیگر طبخ کرده و می خورند.
خواص درمانی و دارویی عدس:
توجه داشته باشید!
1- طبعش معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر می باشد. یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است. بعبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال می باشد.
2- یک غذای کامل است و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می کند.
3- منبع غنی پروتئین گیاهی است؛ به طوری که مقدار پروتئین موجود در ۱۵گرم عدس، بسیار بیشتر از ۱۵ گرم گوشت گاو است.
4- حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامینهای گوناگون از جمله ویتامین B و مواد معدنیای همچون آهن، کلسیم و فسفر است.
5- منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهش دهنده کلسترولاند که نه تنها کمک به کاهش کلسترول میکنند بلکه خاصیت تنظیم قندخون هم دارند زیرا فیبر بالای آنها از افزایش قندخون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری میکنند.
6- عدسها همچنین حاوی ۶ ماده معدنی مهم، ۲ ویتامین B و همچنین پروتئین بدون، چربی میباشند.
7ـ به علت داشتن آهن، برای رفع کمخونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
8ـ لعابدار است و به همین علت مصرف آن برای ناراحتیهای رودهای توصیه میشود.
9- عدس را له کنید و روی پوست ملتهب بگذارید التهاب را برطرف می کند.
10- برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری آنرا پخته و آب غرغره کنید.
11- برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدسی پخته را با سرکه میل کنید.
12- عدسها مثل دیگر حبوبات غنی از فیبرهای غذایی هستند چه از نوع قابل جذب و چه از نوع غیر قابل جذب. فیبرهای قابل جذب،یک ماده ژله مانندی در دستگاه گوارش ایجاد میکنند که سبب دفع صفرا (حاوی کلسترول ) میگردد و آن را به خارج از بدن میبرد.
13- فیبر غیر قابل جذب آن نیز نه تنها کمک به افزایش مقدار مدفوع و جلوگیری از یبوست میکند بلکه کمک به جلوگیری از بیماری های گوارشی مانند سندرم رودهای تحریک پذیر و التهاب رودهای نیز میکند.
14- مصرف آن در سلامتی قلب نقش به سزایی دارد. این نقش نه تنها به دلیل فیبرهای موجود در عدس بلکه بعلت مقادیر قابل ملاحظهای از فولات و منیزم آن است.
15- عدس به شما انرژی برای سوزاندن میدهد در حالی که قندخون را تثبیت میکند. فیبر قابل جذب علاوه بر تأثیرات مفید روی سیستم گوارشی و قلب، به تنظیم مقدار قندخون نیز کمک میکند. اگر شما مقاومت به انسولین، کاهش قندخون یا دیابت دارید، گیاهانی مثل عدس برای تنظیم قند خون مؤثر هستند که انرژی پایداری را باعث میشوند.
16- آش عدس با روغن بادام برای دوران نقاهت بهترین غذاست.
17- مصرف عدس مخصوصاً برای خانمهایی که در سنین باروری و دوران بارداری هستند و در معرض کمبود آهن هستند، ایده بسیار مناسبی است. فراموش نکنید که کمبود آهن باعث کم خونی می شود که برای مادر خوب نیست چون نوزاد بعد از بدنیا آمدن از شیر مادر تغذیه می کند.
18- پماد عدس با سرکه برای رفع ترک دست و پا که بعلت سرما ایجاد شده ،سودمند است.
19- آن را می توان به عنوان مسهل هم مصرف کرد چون دارای لعاب زیادی است که در درمان ناراحتی های روده نیز موثر است.
20- عدسی پخته را بعنوان مرهم برای زخم نیز می توان بکار برد.
21- آرد آن آتش تشنگی را قطع می کند، معده را نیرو می بخشد صفرا را خاموش و هیجان خون را فرو می نشاند و حرارت را خاموش می کند.